Pinacoteca

Pinacoteca Municipiului București – Prezentare și situație actuală

Pinacoteca Municipiului Bucuresti

Cuvântul ”pinacotecă” înseamnă o colecție mare de tablouri și obiecte de artă.

Pe scurt, un primar al Bucureștiului interbelic a inițiat colectarea unor opere de artă, prin cumpărare sau prin donații, care să aparțină bucureștenilor și care să fie expuse sub forma unui muzeu, similar celor din marile orașe europene, și care să se numească ”Pinacoteca Municipiului București”. Inițiativa sa, aparent naivă, a prins și un număr mare de artiști și colecționari și-au donat operele Primăriei Bucureștiului, și chiar și o clădire centrală a fost donată pentru a găzdui muzeul – este clădirea de pe Bulevarul Lascăr Catargiu în care în prezent funcționează observatorul astronomic. Cum bogătanii acelor vremuri erau mai altruiști decât cei ai zilelor noastre, Pinacoteca s-a dovedit a fi un mare succes cultural și a devenit o emblemă a orașului.

Problemele au apărut când numărul de oprere de artă a devenit cu mult prea mare față de cât putea susține spațiul inițial, apoi au venit la putere comuniștii care au împrăștiat colecția între câteva muzee, apoi a venit Revoluția și clădirile muzeelor respective au fost retrocedate foștilor proprietari conform principiului ”restitutio in integrum” impus de Partidul Național Țărănesc- Creștin Democrat (PNȚCD) în timpul guvernării 1996-2000, un timp operele artă au fost plimbate ”cu cortul” dintr-un loc în altul, pentru a sfârși îngropate în câteva depozite impoprii, păzite de ”cine trebuie”. Ocazional, câteva dintre ele mai sunt scoase pentru a fi expuse în expoziții temporare, însă marea lor majoritate se degradează liniștite, în cazul în care nu sunt substituite cu copii sau pur și simplu furate.

Nu s-a făcut niciodată o evaluare a lor, dar e vorba de un număr de peste 5,500 de opere de artă, cea mai mare colecție de artă din România. Bucureștenii ar trebui să fie mândri cu această valoare culturală a lor, și probabil că foarte mulți chiar ar fi, dacă ar afla de existența ei.

Palatul Dacia-România ar fi fost prima șansă pe care bucureștenii o aveau pentru a vedea expusă această imensă colecție, într-un spațiu care să armonizeze exteriorul cu conținutul și cu locația, dacă acesta nu era cedat pentru un muzeu de istorie a evreilor de către consilerii TUTUROR partidelor, PSD de mână cu USR, PNL cu Dan Diaconescu, ALDE cu PUNR, pentru că așa e în Democrație: în fața electoratului își sparg capul unii altora, dar în intimitate sunt camarazi care execută ordinele primite, ca la armată. Cine mișcă în front are imediat dosarul scos de la naftalină de DNA!

Mai multe informații despre istoricul Pinacotecii Bucureștiului găsiți aici:

https://ro.wikipedia.org/wiki/Pinacoteca_Bucure%C8%99ti

iar despre situația ei actuală găsiți aici:

http://evz.ro/pinacoteca-bucuresti-tablouri-de-milioane-tratate-cu-mucegai-1035040.html